Tribina

Abeceda straha: Između osobnog i političkog

U srijedu 1. prosinca 2021. nakon projekcije filma Abeceda straha Fadila Hadžića u kinu Kinoteka održat će se tribina Između osobnog i političkog. Film počinje u 18 sati, a tribina oko 19:30.

Povod tribine je završetak filmskog programa Okupirani gradovi te početak programa za razvoj scenarija Zora Dirnbach.

kadar iz filma “Deveti krug” redatelja France Štiglica i scenaristice Zore Dirnbach

Filmski ciklus Okupirani gradovi održan je tijekom ovog mjeseca u kinu Kinoteka, a njegov posljednji tjedan bit će posvećen ženskom licu rata – trilerima o tajnim agenticama, dvostrukim špijunkama i članicama pokreta otpora o čijim su sudbinama upravljale silnice roda, klase i etniciteta kakve nisu vrijedile za njihove muške kolege. SPID-ov program za razvoj scenarija „Zora Dirnbach“ ime je dobio po scenaristici filma Deveti krug, a ove se godine održava njegovo prvo izdanje. Primarni cilj programa je otvaranje interdisciplinarnog istraživačkog prostora za rad na scenarijima dugometražnih igranih filmova, kroz suradnju s istaknutim humanističkim znanstvenicama, aktivistkinjama i istraživačicama.

Na tribini će sudjelovati mentorice ovogodišnjeg izdanja „Zore Dirnbach“ – docentica na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu Maša Grdešić te istraživačica na Institutu za društvena istraživanja u Zagrebu Marija Brajdić Vuković, a moderirat će je dramaturginja Jasna Jasna Žmak, koordinatorica scenarističkog programa„Zora Dirnbach“. Na tribini će biti govora o načinu na koji se kroz špijunski zaplet artikuliraju pitanja roda, klase i društvene odgovornosti u filmovima Abeceda straha (1961) Fadila Hadžića i Deveti krug (1960) France Štiglica, a osvrnut ćemo se i na način na koji su navedene teme adresirane i u ostalim filmovima u programu: Ozloglašena (1946) Alfreda Hitchcocka, Crna knjiga (2006) Paula Verhoevena i Požuda, oprez (2007) Anga Leeja.


Film Abeceda straha prikazuje se s 35mm kopije u suradnji s Hrvatskom kinotekom Hrvatskog državnog arhiva. Ulaz na film je besplatan uz obvezno preuzimanje karte.